Už vás nebaví plakat, když krájíte cibuli? Tento babský tip vám změní život!

Alenka Procházková

Je dobře známo, že krájení cibule často způsobuje slzení a podráždění očí. Už vás nebaví tato nepříjemnost? Tento babský tip vám změní život! V tomto článku odhalíme tajemství loupání a krájení cibule bez pláče.

Vliv cibule na naše oči

V první řadě je nezbytné pochopit, proč nás cibule tolik rozpláče. Když cibuli oloupete a nakrájíte, uvolňuje těkavé sloučeniny síry. Tyto molekuly se rychle dostanou do vašich očí a reagují s vodou v rohovce za vzniku koncentrované kyseliny sírové. To je důvod, proč vás při krájení cibule často přepadnou slzy.

Tradiční řešení: voda a citron

První lék na slzy může být ve vaší kuchyni. Abyste uspěli v tomto babském triku, nepotřebujete mnoho:

  • Cibuli oloupat a nakrájet
  • Studená voda nebo miska s ledovou vodou
  • Půlka citronu (volitelně)

Začněte tím, že cibuli na několik minut namočíte do studené vody a dejte pozor, abyste ji nenamočili úplně. Tím se zředí některé molekuly síry uvolněné při loupání a řezání.

Chcete-li účinek triku zesílit citronem, rozkrojte jej napůl a polovinu potřete cibulí, než ji namočíte do vody. Citronová šťáva dále neutralizuje sloučeniny síry a omezuje jejich těkavost.

Přečtěte si také :   Kouzelný trik, díky kterému bude váš domov vonět, aniž byste museli utrácet peníze za aroma difuzéry
Už vás nebaví plakat, když krájíte cibuli?  Tento babský tip vám změní život!
Už vás nebaví plakat, když krájíte cibuli? Tento babský tip vám změní život!

Správná technika loupání cibule bez pláče

Když jste připraveni oloupat a nakrájet cibuli, vyjměte ji z vody (nebo ji opláchněte, pokud jste použili citron) a lehce otřete kuchyňskou utěrkou, abyste odstranili přebytečnou vodu. Poté můžete přistoupit k následujícím krokům:

  1. Nejprve ostrým nožem nakrájejte základ cibule. Tato část je totiž často zodpovědná za koncentraci sloučenin síry, které dráždí oči.
  2. Poté cibuli rozpůlte od vrchu dolů k novému řezanému základu.
  3. Jemně sloupněte každou vrstvu vnější kůže. Šikmý tahový pohyb zabraňuje trhání cibule a tím snižuje uvolňování sloučenin síry.
  4. Pokračujte v loupání cibulových kousků pod proudem studené vody, dokud neodstraníte veškerá slupka.

Nakrájejte si cibuli, aniž byste uronili slzu

Chcete-li cibuli nakrájet s naprostým klidem, postupujte takto:

  1. Půlky cibule položte na čisté, vlhké prkénko (to také pomáhá omezit uvolňování molekul síry).
  2. Držte cibuli pevně mezi ohnutými prsty, abyste se neporanili.
  3. Ostrým nožem proveďte svislé a poté vodorovné zářezy a dejte pozor, abyste cibuli příliš nerozdrtili. Čím efektivnější a rychlejší nůž je, tím méně budete vystaveni dráždivým sloučeninám.
  4. Každý kousek nakrájené cibule před konzumací rychle opláchněte pod proudem studené vody, abyste odstranili poslední stopy těkavých sloučenin síry.

Další tipy, jak se vyhnout pláči při krájení cibule

Kromě citronu a studené vody další tipy mohou být dobré vědět, abyste se vyhnuli slzám a aby bylo krájení cibule příjemné. Mezi nimi najdeme:

  • Před nakrájením cibuli vložte asi na 30 minut do chladničky; tím se zpomaluje uvolňování molekul síry.
  • Použijte ostrou čepel nože, abyste omezili poškození buněk cibule při řezání a omezili uvolňování dráždivých sloučenin.
  • Noste lyžařské brýle nebo čočky s filtrem, abyste se vyhnuli přímému kontaktu očí s molekulami síry.
  • Cvičení dýchání ústy při krájení cibule: snižuje to vstřebávání dráždivých částic do vašeho dýchacího systému, a proto může snížit vaši citlivost na slzy.
Přečtěte si také :   Odstraňte vodní kámen a bakterie ze svých vodovodních baterií pomocí těchto ekonomických a ekologických tipů

S těmito tipy už nebudete mít při krájení cibule důvod k pláči. Nyní si vychutnejte tuto šťavnatou zeleninu, aniž byste uronili jedinou slzu!

Domů » Blog » Už vás nebaví plakat, když krájíte cibuli? Tento babský tip vám změní život!