Je dobře známo, že krájení cibule často způsobuje slzení a podráždění očí. Už vás nebaví tato nepříjemnost? Tento babský tip vám změní život! V tomto článku odhalíme tajemství loupání a krájení cibule bez pláče.
Vliv cibule na naše oči
V první řadě je nezbytné pochopit, proč nás cibule tolik rozpláče. Když cibuli oloupete a nakrájíte, uvolňuje těkavé sloučeniny síry. Tyto molekuly se rychle dostanou do vašich očí a reagují s vodou v rohovce za vzniku koncentrované kyseliny sírové. To je důvod, proč vás při krájení cibule často přepadnou slzy.
Tradiční řešení: voda a citron
První lék na slzy může být ve vaší kuchyni. Abyste uspěli v tomto babském triku, nepotřebujete mnoho:
- Cibuli oloupat a nakrájet
- Studená voda nebo miska s ledovou vodou
- Půlka citronu (volitelně)
Začněte tím, že cibuli na několik minut namočíte do studené vody a dejte pozor, abyste ji nenamočili úplně. Tím se zředí některé molekuly síry uvolněné při loupání a řezání.
Chcete-li účinek triku zesílit citronem, rozkrojte jej napůl a polovinu potřete cibulí, než ji namočíte do vody. Citronová šťáva dále neutralizuje sloučeniny síry a omezuje jejich těkavost.
Správná technika loupání cibule bez pláče
Když jste připraveni oloupat a nakrájet cibuli, vyjměte ji z vody (nebo ji opláchněte, pokud jste použili citron) a lehce otřete kuchyňskou utěrkou, abyste odstranili přebytečnou vodu. Poté můžete přistoupit k následujícím krokům:
- Nejprve ostrým nožem nakrájejte základ cibule. Tato část je totiž často zodpovědná za koncentraci sloučenin síry, které dráždí oči.
- Poté cibuli rozpůlte od vrchu dolů k novému řezanému základu.
- Jemně sloupněte každou vrstvu vnější kůže. Šikmý tahový pohyb zabraňuje trhání cibule a tím snižuje uvolňování sloučenin síry.
- Pokračujte v loupání cibulových kousků pod proudem studené vody, dokud neodstraníte veškerá slupka.
Nakrájejte si cibuli, aniž byste uronili slzu
Chcete-li cibuli nakrájet s naprostým klidem, postupujte takto:
- Půlky cibule položte na čisté, vlhké prkénko (to také pomáhá omezit uvolňování molekul síry).
- Držte cibuli pevně mezi ohnutými prsty, abyste se neporanili.
- Ostrým nožem proveďte svislé a poté vodorovné zářezy a dejte pozor, abyste cibuli příliš nerozdrtili. Čím efektivnější a rychlejší nůž je, tím méně budete vystaveni dráždivým sloučeninám.
- Každý kousek nakrájené cibule před konzumací rychle opláchněte pod proudem studené vody, abyste odstranili poslední stopy těkavých sloučenin síry.
Další tipy, jak se vyhnout pláči při krájení cibule
Kromě citronu a studené vody další tipy mohou být dobré vědět, abyste se vyhnuli slzám a aby bylo krájení cibule příjemné. Mezi nimi najdeme:
- Před nakrájením cibuli vložte asi na 30 minut do chladničky; tím se zpomaluje uvolňování molekul síry.
- Použijte ostrou čepel nože, abyste omezili poškození buněk cibule při řezání a omezili uvolňování dráždivých sloučenin.
- Noste lyžařské brýle nebo čočky s filtrem, abyste se vyhnuli přímému kontaktu očí s molekulami síry.
- Cvičení dýchání ústy při krájení cibule: snižuje to vstřebávání dráždivých částic do vašeho dýchacího systému, a proto může snížit vaši citlivost na slzy.
S těmito tipy už nebudete mít při krájení cibule důvod k pláči. Nyní si vychutnejte tuto šťavnatou zeleninu, aniž byste uronili jedinou slzu!