THE čokoládový fondant je nadčasový a naprosto lahodný dezert, který rozechvěje chuťové pohárky všech gurmánů. Jeho příprava je navíc velmi jednoduchá a rychlá. Pojďme společně objevit tento základní recept na příjemné chvíle s rodinou nebo přáteli.
Základní ingredience pro výrobu čokoládového fondantu
K přípravě tohoto lahodného koláče budete potřebovat následující ingredience:
- 200 gramů tmavé cukrářské čokolády
- 150 gramů másla
- 100 gramů cukru
- 4 vejce
- 50 gramů mouky
Tyto proporce jsou vhodné pro 6 osob a umožní vám získat velmi jemný a bohatě tekutý čokoládový fondant.
Kroky pro přípravu čokoládového fondantu
Níže naleznete různé kroky, jak si připravit svůj slavný dezert:
1. Rozpusťte čokoládu a máslo
Do kastrůlku dejte předem nakrájenou čokoládu a máslo nakrájené na kostičky. Zahřívejte na mírném ohni za pravidelného míchání, dokud nezískáte hladkou a homogenní směs. Nechte několik okamžiků vychladnout.
2. Smíchejte vejce a cukr
V míse ušleháme vejce s cukrem, dokud směs lehce nezbělá a nezpění. To vám umožní získat dokonale vzdušný a lehký čokoládový fondant.
3. Přidejte mouku
Poté přidejte mouku do směsi vajec a cukru a pokračujte ve šlehání, aby se nevytvořily hrudky. Těsto musí zůstat vláčné a lehké, aby byla zaručena vláčnost moučníku.
4. Sestavte přípravek
Nalijte teplou směs čokolády a rozpuštěného másla na směs vajec, cukru a mouky. Jemně zapracujte špachtlí nebo dřevěnou lžící, abyste získali krémovou a hladkou texturu.
5. Nalijeme do formy a upečeme
Předehřejte troubu na 180 °C (termostat 6). Mezitím vymažte máslem a zlehka vysypte kulatou formu. Nalijte do ní směs a vložte ji do trouby asi na 20 minut. Buďte opatrní, protože doba vaření se může lišit v závislosti na troubě. Chcete-li zkontrolovat propečení, zasuňte čepel nože do středu koláče: měl by být mírně vlhký, což je známka toho, že střed je stále tekutý.
Tipy a varianty, jak vylepšit váš fondán
Zde je několik nápadů, jak si svůj dezert přizpůsobit a udělat ještě chutnější:
- Přidejte drcené vlašské ořechy nebo mandle v přípravě přidat křupavost a měnit textury.
- Do mouky přidejte trochu hořkého kakaového prášku, abyste zvýraznili intenzitu čokoládové chuti.
- Pro ještě chutnější chuť podávejte fondán teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo pudinku.
- Pro úplně čokoládový dezert připravte a čokoládová omáčka kterou před podáváním nalijete na dort. Jednoduše zahřejte tekutou smetanu s nasekanou hořkou čokoládou, dokud nezískáte hustou a krémovou omáčku.
Čokoládový fondant je nezbytný dezert se snadnou přípravou, který potěší celou rodinu. Díky těmto tipům a radám je jen na vás, abyste si vyrobili tu nejchutnější verzi! A proč nepozvat své přátele nebo rodinu, aby se podělili o přátelské chvíle kolem tohoto dezertu?