Ve Spojených státech je Halloween velmi oblíbeným svátkem a stejně oblíbené jsou i kuchařské recepty s ním spojené. Tradiční americká halloweenská jídla zvýrazňují chutě podzimu, včetně ingrediencí, jako je dýně, jablka a koření. Objevte v tomto článku pět typicky amerických receptů na oslavu Halloweenu.
1. Dýňový chléb
Základní typ pádu, dýňový chléb je lahodný sladký přípravek z dýňového pyré. Tento měkký chléb, který se snadno připravuje, potěší chuťové buňky malých i velkých gurmánů.
Ingredience:
- 425 g dýňového pyré
- 4 vejce
- 300 g cukru
- 240 ml rostlinného oleje
- 600 g mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice v prášku
- 1 špetka soli
příprava:
- Předehřejte si troubu na 175°C.
- Ve velké míse smíchejte vejce, cukr a rostlinný olej. Poté přidejte dýňové pyré.
- V jiné míse smíchejte mouku, jedlou sodu, skořici a sůl. Tyto suché ingredience postupně zapracujte do mokré směsi.
- Těsto nalijte do vymazané nebo vymazané dortové formy a pečte asi 1 hodinu, dokud špejle nevyjde čistá.
2. Jablečné a skořicové muffiny
Konečná podzimní inspirace, jablečně skořicové muffiny jsou skvělým nápadem na oslavu Halloweenu. Jemné a voňavé se budou skvěle vyjímat na vašich slavnostních stolech.
Ingredience:
- 2 jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na malé kostičky
- 260 g mouky
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 120 ml mléka
- 60 g rozpuštěného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička skořice v prášku
- Špetka soli
příprava:
- Předehřejte si troubu na 200°C. Vložte papírová pouzdra do buněk vaší formy na muffiny.
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, droždí, skořici a sůl. V jiné míse prošlehejte vejce, mléko, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt.
- Mokré ingredience postupně vmícháme do suchých, poté přidáme na kostičky nakrájená jablka a promícháme.
- Těsto rozdělte do papírových formiček.
- Pečte asi 15 až 20 minut, dokud muffiny nebudou zlatavě hnědé a nafouklé.
3. Dýňový koláč
Halloweenská párty zavazuje, dýně je v centru pozornosti! Dýňový koláč je v tomto ročním období ve Spojených státech nezbytným sladkým koláčem. Ozdobený lahodným přípravkem na bázi dýňového pyré ochuceného vanilkou a podzimním kořením potěší mlsouny.
Ingredience:
- 1 křehké těsto
- 425 g dýňového pyré
- 120 g cukru
- 2 vejce
- 160ml hustý crème fraîche
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička skořice v prášku
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- Špetka soli
příprava:
- Předehřejte si troubu na 180°C. Dortovou formu vyložte křehkým těstem a dejte stranou do lednice.
- Ve velké míse smíchejte dýňové pyré s cukrem, vejci, crème fraîche, vanilkovým extraktem, kořením a solí.
- Tuto směs rozetřete na křehké těsto a pečte asi 40 minut, dokud koláč není zlatavě hnědý a pevný.
- Před konzumací nechte vychladnout.
4. Kořeněný horký jablečný mošt
Typický podzimní nápoj ve Spojených státech, horký kořeněný cider, je ideální pro uklidnění malých i velkých za chladných halloweenských večerů. Jedná se o jablečný mošt ochucený kořením, jako je skořice a hřebíček, podávaný horký.
Ingredience:
- 1 litr jablečného moštu
- 2 tyčinky skořice
- 4 hřebíčky
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 neošetřený pomeranč, nakrájený na plátky
příprava:
- V hrnci smíchejte jablečný mošt s tyčinkami skořice, hřebíčkem, badyánem a plátky pomeranče.
- Zahřívejte na středně mírném ohni asi 15 minut, bez varu.
- Kořeněný cider podávejte horký v žáruvzdorných sklenicích nebo hrncích. Můžete přidat malou tyčinku skořice jako ozdobu pro extra dotek.
5. Dýňová polévka
Chcete-li změnit sladké recepty, vyberte si uklidňující polévku na bázi dýně!
Ingredience:
- 1 kg dýně, oloupané a nakrájené na kostičky
- 2 cibule, nakrájené nahrubo
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200 ml husté crème fraîche (volitelně)
- Sůl a pepř z mlýnku
příprava:
- Ve velkém hrnci orestujte cibuli a česnek, dokud nebudou měkké a průsvitné. Poté přidejte kousky dýně a dobře promíchejte.
- Nalijte zeleninový vývar do hrnce a přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut, dokud dýně nezměkne a nezměkne.
- Polévku rozmixujte v mixéru nebo tyčovém mixéru, dokud nezískáte hladkou a krémovou texturu.
- Pro ještě krémovější výsledek můžete do polévky přidat hustou smetanu. Před podáváním horké dochuťte solí a pepřem podle chuti.
Dodržováním těchto tradičních amerických receptů můžete potěšit a zahřát svou rodinu a přátele během halloweenské párty. Vyzkoušíte některý z těchto lahodných podzimních přípravků?